Veter v februarju

Nastja MulejNastja Mulej

(1972, Maribor) se vse od prve zaposlitve pri šestnajstih vrti v trikotniku: komuniciranje – publiciranje – poučevanje. Poskusila je vse (začela kot čistilka, nadaljevala kot manekenka, čez poletja delala kot tajnica, cicibane učila telovadbo in gospe aerobiko, imela svoje oddaje o spolnosti, modi in ekonomiji na Mariborskem študentskem radiu, pripravljala prispevke za TVS, vodila vaje na fakulteti, spotoma opravila tečaje squasha, jahanja, potapljanja in padalstva, naredila izpit vožnje z motorjem, plavala z delfini, skakala z bungyjem, prepotovala 60 držav in napisala 380 člankov) in se kot renesančna oseba odlično z/našla v najbolj raznoliki službi v Sloveniji, ki ponuja vse naenkrat.
Od februarja 2000 je zaposlena pri mreži agencij za oglaševanje in druge nove ideje, New Moment – New Ideas Company, kjer je vodila istoimensko založbo publikacij o novih idejah, organizirala ekskluzivna mednarodna interdisciplinarna srečanja za navdih kreativnosti Ideas Campus, svetovala pri strateških in komunikacijskih projektih za naročnike agencije (oglaševalskih in piarovskih), trenutno pa kot edina v Sloveniji izobražuje na delavnicah de Bonovih metod za zavestno bolj učinkovito razmišljanje ‘Šest klobukov razmišljanja’ ter za zavestno bolj ustvarjalno razmišljanje ‘Lateralno razmišljanje’ (tudi prevedla obe istoimenski knjigi v slovenščino).
Spotoma predava na Visoki šoli za dizajn, kot samostojna tekstopiska dela za dve angleški agenciji ter vodi odnose z mediji za Društvo za marketing Slovenije, Slovensko marketinško konferenco in Poslovno konferenco Portorož. Ter neskončno uživa v svoji družini, ki se je v preteklih dveh letih podvojila.


ZAVESTNO RAZMIŠLJATI BOLJ UČINKOVITO IN USTVARJALNO
Razmišljanje in oblikovanje odločitev sta osnovni človekovi dejavnosti. Veliki antični misleci (Sokrat, Platon in Aristotel) so začetniki argumentativnega načina razmišljanja, kjer si sogovorci na vsak način skušajo dokazati svoj prav. V tisočletni zahodnjaški tradiciji smo ta način mišljenja, odločanja in komuniciranja ponotranjili. Vendar pa je že Platon opazil, da v štirih petinah dvogovorov, ki se jih je udeleževal, ni konstruktivnega zaključka.
Če k temu prištejemo še prepire, razvlečene sestanke, občutke dezorientacije, ker želimo narediti vse naenkrat, v nas pa se gnetejo čustva informacije, logika, upanje in kreativnost, je to znak, da moramo premisliti o novem koncept razmišljanja.
Zahodnjaško razmišljanje je obremenjeno s tem ‘kaj je’, kar določajo analize, ocenjevanja in argumenti. Toda obstaja še drug pogled na razmišljanje, ki ga zanima ‘kaj bi lahko bilo’, in vključuje konstruktivno razmišljanje, kreativno razmišljanje, ‘oblikovanje poti naprej’.
Dr. Edward de Bono je zdravnik, ki se je ukvarjal s samoregulativnimi procesi, ki potekajo v telesu in tako prišel na idejo, da je tudi um le samoregulativen proces. Razvil je metodo paralelnega razmišljanja, kjer misleci svoje misli in poglede predstavijo vzporedno z mislimi drugih v skupini in jih ne napadajo. Metoda ‘Šest klobukov razmišljanja’ je praktičen primer izvajanja metode paralelnega razmišljanja.
Pogosto se zgodi, da imata v primeru prerekanj obe strani prav, toda na situacijo gledata iz različnih vidikov. Razlika med tradicionalnim in paralelnim razmišljanjem je v tem, da se pri prvem z argumentiranjem prepričuje v svoj prav, pri drugem pa so vsi pogledi, ne glede na nasprotovanja, vzporedni. S takšnim načinom razmišljanja lahko v skupini izkoristimo izkušnje, sposobnosti in inteligenco vseh sodelujočih. Skupaj razmislimo o vseh vidikih problema, nato pa sprejmemo odločitev.
V nekaterih državah (Avstralija, Argentina, baltske države, Danska, Indija, Irska, Italija, Kanada, Kitajska, Malezija, Norveška, Nova Zelandija, Portugalska, Rusija, Singapur, Španija, Švedska, Velika Britanija, ZDA, Združeni arabski emirati) je njegov način razmišljanja že del šolskega kurikuluma, s Sloveniji zadnja tri leta s prvimi 30 delavnicami in 300 udeleženci orjemo ledino.

Naučite se razmišljati bolj učinkovito in ustvarjalno!

Dolžina predavanja: 45 minut

Pričetek srečanja: 18:00
Pričetek predavanja : 18:30

Lokacija: Restavracija Glažuta

Prijave »

Nekaj utrinkov o Vetru iz našega bloga:

Od kje je pripihal Veter
Veter vuššššš
Po prvem vetru vetrovno
Po drugem še bolj

Kotizacija: 10 €
Ob plačilu kotizacije boste deležni okusnega prigrizka in kozarčka pijače. Samo predavanje in druženje pa sta seveda brezplačna.

Prosimo, da kotizacijo nakažete do 9.2.2010 na:
AMEC d.o.o.
Koprska 106/b
BANKA CELJE: 06000-0963490823
Namen nakazila: za Veter

Kotizacija na licu mesta bo znašala 15 €.

Prijava preko Facebooka je možna tukaj FB Veter


Znacke:
  1. [...] ne glede na to, da je vsak Veter po svoje krasen in zanimiv, je moj do sedaj najljubši februarski, tisti, kjer nam je Nastja Mulej predavala o kreativnem razmišljanju pod barvastimi [...]